127 Hours

Pada dua hari yang lepas, lebih kurang jam empat pagi, saya telah menonton filem  127 Hours arahan DannyBoyle. Danny Boyle? Beliau adalah pengarah file Slumdog Millionaire. Pelakon utama file mini adalah James Franco. F.James atau Ted ini juga berlakon dalam filem spiderman sebagai sahabat rapat Parker dan juga seorang Green Goblin.

Filem, berdasarkan memoir Ralston : Between a Rock and a Hard Place, telah ditulis oleh Boyle dan Simon Beaufoy, yang dihasilkan oleh Christian Colson dan John Smithson dan muzik markah oleh AR Rahman. Beaufoy, Colson dan Rahman telah sebelum ini bekerja dengan Boyle dalam Slumdog Millionaire. Filem itu diterima baik oleh para pengkritik dan penonton dan ia telah dicalonkan untuk 6 Anugerah Akademi, termasuk Picture Terbaik dan Pelakon Terbaik untuk Franco.

Sekarang ini, saya bakal menjadi peminat filem arahan beliau (Danny Boyle). Haha! Bagi peminat aktiviti lasak dan pencinta alam semulajadi seperti saya, anda juga akan terasa betapa terasa keterujaannya dalam pengembaraan Aron Ralston (dilakonkan oleh James Franco).

Info filem 127 Hours

Filem ini merupakan biografi dan kisah sebenar seorang yang gemarkan aktiviti lasak. Sepanjang penceritaan, Aron Ralston hanya berada di tengah gaung yang sempit (rekahan lubang bawah tanah). Tempat itu adalah Blue John Canyon, bahagian Tenggara Utah. Pada 25 April 2003, beliau keluar menuju ke Utah seperti minggu-minggu sebelum nya. Pagi itu, ibu beliau ada menelefon beliau, namun Aron tidak mengendahkan panggilan telefon tersebut. Bergegas beliau menaiki kereta dan memandu hingga ke waktu malam.

Keesokan harinya di Utah, beliau terus menunggang basikal menuju ke Taman Negara Canyonland (Canyonland National Park). Dalam perjalanan, Aron ternampak dua orang pendaki gunung yang sesat. Mereka adalah Kristi dan Megan. Mereka berdua dalam perjalanan untuk ke Dome. Aron yang agak periang itu (susah jugak nak menulis bahasa ini) menawarkan bantuan kepada Kristi dan Megan.

Aron sudah terbiasa dengan kawasan berkenaan mengajak Kristi dan Megan untuk mencuba satu pengalaman yang tidak akan mereka lupakan. Beliau membawa mereka melalui Robbers Roost, iaitu laluan cenuram yang sangat sempit.

p/s: boleh tak korang bayangkan yang korang sandarkan badan ke dinding belakang, tangan dan kaki pula korang tahan kat dinding depan. Pastu bergerak perlahan ke tengah2 cenuram. Kat bawah tu tak ada apa-apa, lau jatuh habisss lah. Excited habis.

Sampai di pertengahan laluan Robbers Roost, Aron member isyarat melakukan terjunan. Rupa-rupanya, di bawah itu adalah kolam bawah tanah yang tersangat la indah.

Beberapa lama kemudian, mereka berpisah menuju ke tempat masing-masing. Aron meneruskan perjalan beliau ke Blue John. Beliau menuruni laluan cenuram yang sempit, dan ketika itu lah sebuah batu besar telah menghempap tangan kanan beliau.

Pengalaman selama 127 jam atau lebih kurang 5 hari ini sangat menguji ketahanan mental dan fizikal beliau.

  1.  Apa yang dilakukan Aron untuk terus hidup?
  2. Bagaimana cara beliau menenangkan diri?
  3. Apakah reaksi dan perasaan beliau ketika itu?

p p/s: sepatutnya beliau boleh terselamat jika beliau menjawab telefon ibunya. Aron seharusnya memberitahu orang lain tempat tuju beliau supaya jika berlaku kecemasan atau perkara-perkara yang tidak diingini, boleh dielakkan.

Berikut merupakan rakaman video sebenar Aron Ralston ketika beliau terperangkap

>>Youtube<< video ini sangat menyayat hati

>>Youtube Part 1-6<< kisah Aron didokumentasikan oleh NBC

Saya benar-benar teruja.  Rasa pengembaraan, dan skil kelangsungan hidup beliau lah yang membantu dalam masa lima hari terperangkap. Video ini membantu saya memahami keinginannya mengatasi had seorang manusia.

Aron menjalankan tugas yang menakjubkan menyatakan emosi sepanjang pengalaman pahit secara keseluruhan. Pertama sekali rasa tidak percaya, maka perlahan-lahan beralih kepada ketakutan dan rasa kehilangan, walaupun terasa bahawa beliau cukup pasti akan mati, dan merekodkan dirinya dengan kamera, meninggalkan mesej kepada rakan-rakan dan keluarga tentang hari-hari terakhir beliau.

Kemudian … semangat Aron datang melalui. Dia merangka pelan apa yang kebanyakan kita akan terfikir. Jika dia boleh memecahkan tangannya, dan kemudian memotong … dia boleh bebas dan mungkin hidup. Apabila beliau akhirnya melakukan perkara untuk meminum air kencing sendiri, saya pasti jika sesiapa dilihat saya memandu di jalan sambil mendengar audio ini mereka akan ketawa pada muka saya. Setiap masa yang telah dinyatakan, saya mental menjahit mulut dan merenyukkan mulut saya seolah-olah saya berada di sana dengan beliau dipaksa untuk melakukannya juga. Pada masa yang sama, ia adalah agak jelas kepada saya apakah tahap keadaan terdesak yang anda perlu berada di untuk berbuat perkara yang demikian.

Cerita Aron adalah luar biasa!

p p p/s: sebelum dijadikan filem, kisah Aron telah diterbitkan menjadi sebuah buku.

Between a Rock and a Hard Place

Between a Rock and a Hard Place

By abiwan Posted in Movie

Malwarebytes’ Anti Malware

Dear Plog,

Mungkin ramai antara kita tercari freeware / shareware yang betul-betul bagus untuk komputer dan komputer riba. Saya sarankan penggunaan produck Malwarebytes’ Anti Malware untuk penggunaan biasa. Produk ini bukan sahaja percuma, malahan benar-benar berkesan dalam melindungi komputer / komputer riba kita daripada ancaman virus. Saya sendiri menggunakan produk ini dan sangat senang hati.

Malwarebytes terbaik dikenali sebagai alat percuma yang boleh membantu anda apabila antivirus biasa anda tidak melakukan pekerjaan itu, sebagai contoh apabila malware garang membunuh pemasang komersil anda antivirus. Produk percuma adalah imbasan sahaja, tidak dengan perlindungan masa nyata daripada ancaman baru. PRO Malwarebytes ‘Anti-Malware 1,51 ($ 24,95, langsung) melakukan segalanya edisi percuma boleh lakukan dan menambah perlindungan terhadap program berbahaya dan laman web. Malangnya perlindungan masa sebenar hanya tidak mengukur sehingga.

Edisi-edisi pro dan bebas berbeza sangat sedikit dalam penampilan. Tab utama bagi kedua-dua menawarkan pilihan pengimbasan. Tab kedua, bertajuk “Perlindungan” adalah di mana anda akan mendapati perbezaan. Dalam edisi percuma halaman ini memaparkan carta ciri-ciri pro-dengan bebas dan menawarkan percubaan percuma. Dalam edisi pro memegang tetapan mudah yang mengawal perlindungan masa nyata.

Bagi anda yang mahukan maklumat lanjut mengenai perisisian ini, anda boleh layari Malwarebytes’ Anti Malware