Indecisive atau sukar membuat pilihan

“Ya Allah, aku memohon petunjuk daripadaMu dengan ilmuMu dan aku memohon ketentuan daripadaMu dengan kekuasaanMu dan aku memohon daripadaMu akan limpah kurniaanMu yang besar. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan Engkaulah Yang Maha Mengetahu segala perkara yang ghaib. Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya urusan ini (sebutkan..) adalah baik bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya da seandainya Engkau mengetahui bahawa urusan ini (sebutkan..) mendatangkan keburukan bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, maka jauhkanlah aku daripadanya dan takdirkanlah kebaikan untukku dalam sebarang keadaan sekalipun kemudian redhailah aku dengannya”. (Riwayat Imam Bukhari dan Tarmizi)

Dear Plog,

  1. Mungkin tiada kenyataan tesis yang boleh aku ketengahkan dalam tulisan plog yang pertama ini pertama lah sangat, banyak blog dah buat, semua nya hangat2 tahi ayam. Barangkali ramai antara kita seringkali terjerumus terperangkap dalam pelbagai persoalan. Iya lah, persoalan-persoalan yang kerap bermain dalam benak fikiran kita semua. Mari kita guna teknik 1 husband and 7 wivesteknik mengembangkan idea, cikgu sekolah yang ajar ni. Menjadikan nya lebih jelas, contoh-contoh akan diberi berdasar hidup aku. Dah ni plog siapa? Aku lah. Haha! 

  2. Pertama sekali iaitu How atau dalam Bahasa Melayu adalah bagaimana? Jangan lupa tanda soal, baru la betul jadi ayat tanya. Suka la cikgu aku, berkesan juga ilmu yang diturunkan. Terima kasih cikgu. Bagaimana masa depan aku? Bagaimanakah cara untuk aku berjaya? Bagaimanakah aku boleh membantu keluarga? Bagaimanakah cara aku untuk berjasa kepada agama, bangsa dan Negara?
  3. When
    Bila nak kerja? Bila nak kerja? Bila nak kerja? Bila nak kawen? Hahahaha, biasa lah ni ayat biasa budak baru lepas tamat degree.
  4. Where
    Soalan ni tak pasti nak tanya apa kat diri sendiri. Kerja kat mana kot?
  5. Who
    Siapa yang boleh bantu diri kita. Pernah dahulu masa zaman kampus, ada seorang penceramah bebas dan juga seorang usahawan bagi nasihat “adalah penting bagi anda untuk tahu siapakah insane yang boleh membantu anda”. Pandangan beliau benar sebab kita sendirian tidak mampu untuk mengubah apa-apa. Insha’Allah dengan bantuan, kita mampu menjadi lebih baik. Topic Plog yang akan datang! Insha’Allah.
  6. Why, whose and whom – No idea yet.
  7. What
    Apa yang boleh aku buat untuk Berjaya? Jangan guna kata-kata perosak macam ‘apa pon tak boley’ – sendiri mahu diri sendiri jatuh tersembam ke? Mesti lah kita mahukan yang terbaik untuk diri sendiri. Betul?
  8. Perghh, apa-apa pun agak terkesima juga bila bertanyakan soalan-soalan sebegini. Adakah aku ada jawapan nya? Korang ada?
  9. p/s: Berapa banyak kali ubah ayat-ayat dalam plog ni. Al-kisah nya tak nak Nampak kurang matang. Matang ke aku ni?Wallahualam.
  10. Belum habis lagi, sebab aku nak kongsikan beberapa bahan yang aku rasa boleh memberi manfaat kepada anda.
  11. Ujian Personaliti
  12. Solat Sunat Istikharah

Hendaklah sentiasa redha kepada Allah dengan setiap apa yang telah ditaqdirkan untuknya kerana setiap perkara itu pasti ada hikmah dan rahsia.

Advertisements

2 comments on “Indecisive atau sukar membuat pilihan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s