127 Hours

Pada dua hari yang lepas, lebih kurang jam empat pagi, saya telah menonton filem  127 Hours arahan DannyBoyle. Danny Boyle? Beliau adalah pengarah file Slumdog Millionaire. Pelakon utama file mini adalah James Franco. F.James atau Ted ini juga berlakon dalam filem spiderman sebagai sahabat rapat Parker dan juga seorang Green Goblin.

Filem, berdasarkan memoir Ralston : Between a Rock and a Hard Place, telah ditulis oleh Boyle dan Simon Beaufoy, yang dihasilkan oleh Christian Colson dan John Smithson dan muzik markah oleh AR Rahman. Beaufoy, Colson dan Rahman telah sebelum ini bekerja dengan Boyle dalam Slumdog Millionaire. Filem itu diterima baik oleh para pengkritik dan penonton dan ia telah dicalonkan untuk 6 Anugerah Akademi, termasuk Picture Terbaik dan Pelakon Terbaik untuk Franco.

Sekarang ini, saya bakal menjadi peminat filem arahan beliau (Danny Boyle). Haha! Bagi peminat aktiviti lasak dan pencinta alam semulajadi seperti saya, anda juga akan terasa betapa terasa keterujaannya dalam pengembaraan Aron Ralston (dilakonkan oleh James Franco).

Info filem 127 Hours

Filem ini merupakan biografi dan kisah sebenar seorang yang gemarkan aktiviti lasak. Sepanjang penceritaan, Aron Ralston hanya berada di tengah gaung yang sempit (rekahan lubang bawah tanah). Tempat itu adalah Blue John Canyon, bahagian Tenggara Utah. Pada 25 April 2003, beliau keluar menuju ke Utah seperti minggu-minggu sebelum nya. Pagi itu, ibu beliau ada menelefon beliau, namun Aron tidak mengendahkan panggilan telefon tersebut. Bergegas beliau menaiki kereta dan memandu hingga ke waktu malam.

Keesokan harinya di Utah, beliau terus menunggang basikal menuju ke Taman Negara Canyonland (Canyonland National Park). Dalam perjalanan, Aron ternampak dua orang pendaki gunung yang sesat. Mereka adalah Kristi dan Megan. Mereka berdua dalam perjalanan untuk ke Dome. Aron yang agak periang itu (susah jugak nak menulis bahasa ini) menawarkan bantuan kepada Kristi dan Megan.

Aron sudah terbiasa dengan kawasan berkenaan mengajak Kristi dan Megan untuk mencuba satu pengalaman yang tidak akan mereka lupakan. Beliau membawa mereka melalui Robbers Roost, iaitu laluan cenuram yang sangat sempit.

p/s: boleh tak korang bayangkan yang korang sandarkan badan ke dinding belakang, tangan dan kaki pula korang tahan kat dinding depan. Pastu bergerak perlahan ke tengah2 cenuram. Kat bawah tu tak ada apa-apa, lau jatuh habisss lah. Excited habis.

Sampai di pertengahan laluan Robbers Roost, Aron member isyarat melakukan terjunan. Rupa-rupanya, di bawah itu adalah kolam bawah tanah yang tersangat la indah.

Beberapa lama kemudian, mereka berpisah menuju ke tempat masing-masing. Aron meneruskan perjalan beliau ke Blue John. Beliau menuruni laluan cenuram yang sempit, dan ketika itu lah sebuah batu besar telah menghempap tangan kanan beliau.

Pengalaman selama 127 jam atau lebih kurang 5 hari ini sangat menguji ketahanan mental dan fizikal beliau.

  1.  Apa yang dilakukan Aron untuk terus hidup?
  2. Bagaimana cara beliau menenangkan diri?
  3. Apakah reaksi dan perasaan beliau ketika itu?

p p/s: sepatutnya beliau boleh terselamat jika beliau menjawab telefon ibunya. Aron seharusnya memberitahu orang lain tempat tuju beliau supaya jika berlaku kecemasan atau perkara-perkara yang tidak diingini, boleh dielakkan.

Berikut merupakan rakaman video sebenar Aron Ralston ketika beliau terperangkap

>>Youtube<< video ini sangat menyayat hati

>>Youtube Part 1-6<< kisah Aron didokumentasikan oleh NBC

Saya benar-benar teruja.  Rasa pengembaraan, dan skil kelangsungan hidup beliau lah yang membantu dalam masa lima hari terperangkap. Video ini membantu saya memahami keinginannya mengatasi had seorang manusia.

Aron menjalankan tugas yang menakjubkan menyatakan emosi sepanjang pengalaman pahit secara keseluruhan. Pertama sekali rasa tidak percaya, maka perlahan-lahan beralih kepada ketakutan dan rasa kehilangan, walaupun terasa bahawa beliau cukup pasti akan mati, dan merekodkan dirinya dengan kamera, meninggalkan mesej kepada rakan-rakan dan keluarga tentang hari-hari terakhir beliau.

Kemudian … semangat Aron datang melalui. Dia merangka pelan apa yang kebanyakan kita akan terfikir. Jika dia boleh memecahkan tangannya, dan kemudian memotong … dia boleh bebas dan mungkin hidup. Apabila beliau akhirnya melakukan perkara untuk meminum air kencing sendiri, saya pasti jika sesiapa dilihat saya memandu di jalan sambil mendengar audio ini mereka akan ketawa pada muka saya. Setiap masa yang telah dinyatakan, saya mental menjahit mulut dan merenyukkan mulut saya seolah-olah saya berada di sana dengan beliau dipaksa untuk melakukannya juga. Pada masa yang sama, ia adalah agak jelas kepada saya apakah tahap keadaan terdesak yang anda perlu berada di untuk berbuat perkara yang demikian.

Cerita Aron adalah luar biasa!

p p p/s: sebelum dijadikan filem, kisah Aron telah diterbitkan menjadi sebuah buku.

Between a Rock and a Hard Place

Between a Rock and a Hard Place

Advertisements
By abiwan Posted in Movie

Perlu kah blog peribadi?

Dear Plog,

Tidak dapat dinafikan entri kali ini bukan yang pertama dan bukan jua terakhir kali. Terfikir juga bagaimanakah seorang penulis blog peribadi mahupun penulis professional mampu meluah dan menggarapkan seribu macam idea dan gaya dalam penulisan mereka? Setelah membuat pelbagai kajian 1 jam pencarian dengan bantuan Google search, pelbagai jenis artikel dan jurnal serta beberapa tip yang telah saya perolehi, ingin saya kongsikan mengapa perlu ada blog peribadi.

1. Sebuah blog peribadi boleh batu asas  (platform) bagi anda dan saya untuk mendapat banyak idea serta keunikan yang tersendiri.

Ada banyak idea yang boleh ditulis dari pelbagai aspek seperti pelajaran, gaya hidup, isu semasa dan sebagainya. Pernah kan kita membeli surat khabar? Surat khabar mempunyai pelbagai sisipan yang menarik dan mungkin anda boleh mendapat idea untuk blog pertama anda.

Tambahan pula, proses menulis ini merupakan satu latihan kepada anda. Mungkin antara kalian terperasan, gaya penulisan saya banyak menggunakan nombor dalam perenggan-perenggan. Hal ini demi memudahkan para pembaca dan juga saya untuk mencari poin penting dalam penulisan ini.

Seperti zaman persekolahan dahulu, ingat kah kita bahawa kita mampu menulis 2-3 buah karangan dalam seminggu. Mengapa tidak sekarang? Pasti nya kita mampu mengarang lebih banyak karangan berdasarkan factor pengalaman, umur dan ilmu.

2. Blog peribadi memberikan anda dan juga saya tempat untuk meluahkan pandangan dan kebebasan bersuara secara positif dan konstruktif.

Malaysia khususnya mempunyai pelbagai saluran bagi rakyatnya untuk membuat aduan atau menyampaikan pandangan mereka. Salah satu darinya adalah dengan bertulis. Blog peribadi boleh menjadi satu tapak bagi anda untuk memberikan pandangan atau apa-apa sahaja. Namun diingatkan, bahawa penulisan anda haruslah berimej baik, matang dan membina. Semoga setiap pembaca mendapat manfaat daripada penulisan kita.

Teringat waktu di zaman kampus walhal baru enam minggu habis degree, rasa macam dah tua sangat pulak kan. Haha! Beberapa orang rakan dan saya mempunyai masalah kelewatan pembayaran pinjaman PTPTN. Inisiatif yang diambil oleh saya adalah dengan menghantar satu aduan kepada Biro Aduan Awam Malaysia. Tindakan biro ini amat cekap dan pantas, mereka terus menghantar satu e-mel kepada saya menyatakan isu tersebut dalam proses penyiasatan. Selang beberapa hari kemudian, pegawai PTPTN yang berkenaan telah menghubungi saya dan rakan-rakan lain mengenai permasalahan yang dihadapi dan memberikan satu tarikh pasti isu tersebut dapat diselesaikan. Begitu mudah. Tiada pertengkaran mahupun apa pun. Adalah sangat penting menyampaikan sesuatu itu dalam keadaan yang matang, nyatakan permasalahan yang jelas serta tindakan yang boleh disarankan untuk kelancaran cara kerja.

3. Blog peribadi membantu anda dan saya  memahami pengertian blog. Ia juga mengasah bakat penulisan. Bak kata pepatah Melayu “belakang parang diasah lagikan tajam”.

Perkara yang besar mengenai blog yang pertama bagi saya adalah bahawa ia memberikan saya rasa teknologi dan budaya blog. Saya amat kagum dengan aspek teknikal blog pada hari-hari awal dan agak merasa takut untuk meletakkan idea saya di web. Saya juga keliru tentang bagaimana untuk mencari pembaca dan berinteraksi dengan mereka.

Mula dengan mewujudkan blog adalah cara terbaik untuk belajar tentang blog – sehingga anda mengalami proses menerbitkan pos dan mempunyai orang membaca dan berinteraksi dengan anda yang baru belajar berblogging.

Perkara yang menarik mengenai pembelajaran semua ini  adalah harapan kita tidaklah tinggi sebagaimana harapan orang yang membina blog profesional. Kita mahu belajar, itu yang penting. Bukan duit dengan pelbagai iklan, dengan pelbagai pautan-pautan kepada laman sesawang luar dan sebagainya.

p/s: Adakah blog peribadi untuk semua orang?

Saya tidak juga tidak pasti bahawa semua orang harus mempunyai blog peribadi untuk membantu mereka melancarkan blog baru mereka. Bagi saya ia adalah membantu tetapi sesetengah penulis blog adalah lebih bersedia untuk melancarkan ke dalam blog memberi tumpuan khusus tanpa melalui proses itu.

Walau bagaimanapun jika anda yakin bahawa anda mahu blog tetapi tidak tahu apakah topik untuk memberi tumpuan di atas maka sebuah blog peribadi mungkin menjadi satu langkah ke hadapan untuk membantu anda mencari suara anda, mengenal pasti topik dan mempelajari selok-belok blog sendiri.